KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
Praznik sv. Trojice, tudi slike

Praznik sv. Trojice (tudi nedelja sv. Trojice) je premakljiv praznik, ki ga praznujemo prvo nedeljo po binkoštnem prazniku. Ob tem prazniku se kristjani spominjamo skrivnosti sv. Trojice – troedinega Boga. S praznikom sv. Trojice se končuje velikonočna doba in začenja liturgični čas med letom (čas navadnih nedelj), ki traja do začetka adventa.

Za našo župnijo je praznik sv. Trojice še posebej slovesen, saj je njej v čast posvečena naša župnijska cerkev. Včasih, še ne daleč nazaj, je bila Preloka priljubljena božja pot. Na vse štiri kvatrne nedelje so k sv. Trojici na Preloko romale možice od blizu in daleč, iz Bele krajine in tudi iz Hrvaške - Pokuplja.

Kot pripovedujejo starejši Preločani, je prav zanimivo to, da so romarji rekli, da gredo k podobi ranjenega Jezusa, ki je bil v stranskem oltarju na desni strani cerkvene ladje. Ob prenovi cerkve je bila podoba ranjenega Jezusa postavljena na oltar v stranski kapeli.

Zakaj so na praznik svete Trojice romali ravno k ranjenemu Jezusu? Odgovor vsakega romarja je bil: ker je kip ranjenega Jezusa v naši cerkvi tako lep, narejen čisto po človeški podobi, in da ni nikjer tako lepo izklesane podobe Jezusa. Zato so množice romarjev k podobi Jezusa v našo cerkev prinašale svoje prošnje, pred njim molile in se mu priporočale.

Kljub temu, da so današnji časi malo drugačni, bomo jutrišnji praznik slovesno praznovali. Kot po navadi ob nedeljah, bo ob 9.30 slovesna sv. maša, potem pa prav gotovo pri vsaki hiši praznično kosilo. Nekateri vaščani na ta dan povabijo na obisk in kosilo tudi svoje sorodnike. Na ta dan se domov vrnejo tudi mnogi naši vaščani, ki so odšli s trebuhom za kruhom drugam, v mesta. (Tekst in foto: Gregor Ivanušič)

Lepo praznovanje vam želimo!

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka