Začetna stran galerije - - Novice - - Pogoji sodelovanja
Galerije
ALBUMI
Malce odštekano
Nebo nad Preloko
Nekoč in danes
Preloški tamburaši
NATEČAJI
Obrazi našega kraja
Pokrajina 2010
Pomlad 2010
Zima 2010
Odpisani predmeti
Jesen 2009
 
Galerija - novice
Poletni motivi

Dolgo vroče poletje nam ponuja nešteto raznobarvnih barvnih in drugače pestrih motivov, ki jih je zelo zabavno pa tudi koristno ujeti v objektiv. Pozivamo ljubitelje fotografije, da nas razveselijo s svojimi poletnimi umetnijami in popestrijo našo spletno stran. Zaželeni a neobvezni so tudi krajši komentarji k slikam.

Pravila sodelovanja ostajajo tudi tokrat nespremenjena. K poslani fotografiji obvezno pripišite naslov fotografije ter ime in priimek avtorja. Avtor ima možnost sodelovanja maksimalno s tremi fotografijami. Uredništvo lahko fotografijo tudi zavrne, če oceni, da fotografija ne ustreza razpisani temi. Naslov, kamor lahko fotografije pošljete je E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript . Pod rubriko zadeva/subject pa nujno pripišite »Poletni motivi«.

Fotografije na razpisano temo pričakujemo med 29. 8. 2012 in 30. 9. 2012.

Z veliko mero odgovornosti na fotografiranje.

 
Obrazi našega kraja

Lep pozdrav.

Uredništvo foto galerije ponovno vabi vse ljubitelje fotografije k sodelovanju. Glede na nekoliko slabši odziv pri zadnji temi pričakujemo in upamo, da bo sodelovanje pri novi temi bolje.

V uredništvu smo se tokrat odločili, da razpišemo temo z naslovom »Obrazi našega kraja«. S portretno fotografijo smo se že vsi srečali. Gre za pristop, ki je v svetu fotografije uvrščen med bolj, če ne celo med najbolj zahtevno tehniko.

Nasvet uredništva: Tudi tukaj obstaja nekaj teoretičnih zakonitosti, ki jih je dobro oziroma nujno upoštevati. Kadriranje je ključnega pomena. Objekt vedno kadrirajete iz centra, na levo ali desno, stvar odločitve. Centralna kompozicija je v večini primerov dolgočasna in nezanimiva. Pri fotografiranju na soncu, portretiranca nikoli ne usmerjate proti soncu, ker bo zaradi svetlobe sonca le-ta skremžen. Če je obraz pod-osvetljen uporabite bliskavico za do-osvetljevanje. Seveda pri uporabi bliskavice pa ne pozabiti na vklop funkcije rdeče oči (red eye), s katero se izognete vampirskih oči pri portretiranemu.

Skratka, motivom ne bo manjkalo. Na kratko pa moramo obrazložiti namen razpisane teme. Ker gre lahko za zelo občutljivo temo, pošljite fotografije, s katerimi ne boste škodili osebi na fotografiji. Namen razpisane teme je pozitivno usmerjen in menimo, da ob tej priložnosti lahko zberemo veliko arhivskega materiala, ki bo z leti dobival na veljavi in vrednosti. Omejitev starosti portretiranih ni vseeno pa pričakujemo, da boste dali prednost starejšim občanom. Ni nujno, da je na fotografiji le obraz. Lahko je zajeta tudi cela oseba, ki je statično ali dinamično razpoložena.

Pravila sodelovanja ostajajo tudi tokrat nespremenjena. K poslani fotografiji obvezno pripišite naslov fotografije ter ime in priimek avtorja. Avtor ima možnost sodelovanja maksimalno s tremi fotografijami. Uredništvo lahko fotografijo tudi zavrne, če oceni, da fotografija ne ustreza razpisani temi. Naslov, kamor lahko fotografije dostavite je nespremenjen E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript . Pod rubriko zadeva/subject pa nujno pripišite »Obrazi našega kraja«.

Fotografije na razpisano temo pričakujemo med 13.12.2010 in 16.01.2011.

Z veliko mero odgovornosti na fotografiranje.

Ivan Pavlakovič, ml.

preloske-cure.jpg

 
Fotonatečaj "Pokrajina"

Lep pozdrav vsem.

Dragi ljubitelji fotografije, uredništvo galerije si je vzelo malo daljšo pavzo in se vam ob tej priložnosti najprej opravičujemo, ker vem da ste nas nestrpno pričakovali z novo temo. No zdaj smo nazaj in tisti, ki ste nas res nestrpno čakali, razpisujemo novo temo z naslovom »Pokrajina«.

breza.jpg

Napotek uredništva: Izogibajte se fotografiranju pokrajine v sredini dneva. Če želite ujeti poseben trenutek potem vam priporočamo jutra ali večer. Takrat je svetloba za fotografiranje najbolj hvaležna.

Pravila sodelovanja ostajajo nespremenjena. K sodelovanju so vabljeni vsi, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo s fotografijo. Ne pozabiti dopisati naslov fotografije ter ime in priimek avtorja. V uredništvu pričakujemo tri fotografije, ki jih bomo tudi objavili. Naslov za pošiljanje je ostal nespremenjen E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript . Pod rubriko zadeva/subject pa ne pozabiti pripisati »Pokrajina«.

Tudi ta tema ima omejen termin in sicer od 06.11.2010 do 06.12.2010.

Torej, motivi vas čakajo zato le pogumno na delo.

Ivan Pavlakovič, ml.

 
Natečaj Pomlad 2010

Bog daj srečo fotografi…

Pomlad je premagala dolgo zimo in zdaj je čas, ko se bo narava končno pobarvala. Ob tej priložnosti odpiramo temo »Pomlad 2010«, kjer boste lahko vsi fotografi zajeli skozi objektiv prebujanje in pisanost narave. Tokrat so zunanje temperature bolj prijazne zato vas uredništvo galerije poziva k sodelovanju.

Pogoji sodelovanja ostajajo nespremenjeni. Posameznik ima na voljo objave treh fotografij, ki jih mora poimenovati ter navesti ime in priimek. Fotografije pošljite na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript s pripisom pod zadevo/subject »Pomlad 2010«.

Tema je odprta od 12.04.2010 do 12.05.2010.

Spremljajte prebujanje narave s fotoaparatom. Ne bo vam žal.

Ivan Pavlakovič, ml.

 
Natečaj Zima 2010

Sneg in mraz sta zavladala v deželi. Vendar to ni razlog, da se ne bi s fotoaparatom sprehodili in tudi ta čas zabeležili. Za vse tiste, ki ste pripravljeni zapustiti toplo sobo in se kako uro zmrzovati na snegu vam ponujamo temo z naslovom »Zima 2010«. Vse fotografije, ki se navezujejo na omenjeno temo so dobrodošle.

Tudi tokrat lahko posameznik pošlje največ 3 fotografije na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript . Da bo posamična fotografija prepoznavna, pripišite naslov ter ime in priimek avtorja. Pomembno je tudi pod zadevo/subject pripisati »Zima 2010«, ker s tem olajšate delo v uredništvu. Zaželeno je, da upoštevate pogoje sodelovanja.

Tema je odprta od 18.01.2010 do 07.02.2010. Trenutno je zunaj še nekaj snega zato fotografiranje ne odlašati na konec natečaja.

Motivi vas čakajo zunaj. Veliko užitka na mrazu.

Ivan Pavlakovič, ml.

 
Podaljšanje natečaja Odpisani predmeti

Aktualnost natečaja Odpisani predmeti smo podaljšali do 5. 1. 2010. Zato vabimo vse, ki še niste poslali fotografij, da to storite v naslednjih dneh.Veselimo se vaših fotografij.

Uredniški odbor galerije

 
Natečaj Odpisani predmeti

Listje je odpadlo in narava se je pripravila na zimo. To pa ne pomeni, da se bomo fotografi z naravo umirili in zapustili. Predhodna tema je bila le uvod in ogrevanje za naslednji podvig. Po odzivu 16-ih fotografov smo prejeli in objavili 41 fotografij na temo jesen. V uredništvu ocenjujemo zaključek omenjene teme z odličnim.

Glede na dober odziv odpiramo novo temo z naslovom »Odpisani predmeti«. Hm, kje najti tak motiv? Predlagam, da pogledate v kotičke, kjer se nahaja stara šara, ki je že pred leti odslužila svojemu namenu. Pri tem pričakujemo, da se osredotočite le na predmete, ki so pred leti imeli velik pomen pri domačem opravilu in so danes zaradi strojev izgubili svojo namembnost. Mislim, da motivov ne bo premalo.

Pogoji natečaja ostajajo nespremenjeni. Največ 3 fotografije pošljite na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript , pri tem pa ne pozabiti na naslov posamezne fotografije ter ime in priimek avtorja. Za lažje delo v uredništvu pri pošiljanju pod zadevo/subject vpišite »Odpisani predmeti«. Bodite pozorni na dimenzije poslanih fotografij.

Omenjena tema je aktualna od 01.12.2009 do 25.12.2009.

Veliko domišljije pri kadriranju.

 
Zaključek natečaja Jesen 2009

Včeraj se je uradno zaključil prvi natečaj, ki smo ga razpisali v okviru naše spletne galerije. Z natečajem in odzivom na njega smo lahko zelo zadovoljni, saj je na uredništvo galerije prišlo 41 fotografij od 16 različnih avtorjev. Ob tej priložnosti vsem avtorjem čestitamo za vaše umetnine in se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje.

Sedaj, ko je tečaj zaključen, vabimo vse obiskovalce spletne strani, da si album s prispelimi fotografijami še enkrat v celoti ogledate (za ogled albuma Jesen 2009 klikni tukaj).

Uredniški odbor galerije

P.S.: Kmalu bo na voljo novi natečaj. Bodite pripravljeni!

 
Uredniški odbor galerije

Na drugi dopisni seji uredniške odbora Kulturno umetniškega društva Lepa Anka Preloka so bili sprejeti naslednji sklepi:

SKLEP 1
Upravni odbor imenuje Tomaža Pavlakoviča za urednika spletne galerija na www.preloka.si.

SKLEP 2
Upravni odbor imenuje Ivana Pavlakoviča za pomočnika urednika spletne galerije www.preloka.si.

SKLEP 3
Upravni odbor sprejme ugotovitev, da se spletna galerija formalno oblikuje in vodi kot podstran spletne strani www.preloka.si.

 

© 2007 - 2017 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka