KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
O našem rojaku Alojziju Krotcu iz Chicaga

Medtem ko na najvišjih Cerkvenih ravneh potekajo priprave na obisk nadškofa msgr. Hočevarja na Preloki, je prav, da podrobneje predstavimo tudi Preločana Alojzija Krotca (Lojzeta Kovačevega). Prav po zaslugi Lojzetove nove maše leta 1970 smo namreč Preločani spoznali Stanka z Rakovnika, ki danes opravlja eno najvišjih funkcij v Katoliški cerkvi.

Na kratko najprej o Lojzetovi življenjski poti do leta 1970. Rojen je 17. 3. 1942 in krščen za Alojzija Ivana Krstnika. Po semeniščih v Zadru in na Reki je študiral najprej v Križevcih na Hrvaškem, potem pa vpisal filozofijo na Teološki fakulteti v Ljubljani. Od 1966 je študij nadaljeval v Rimu, kjer je bil 1. marca 1970 tudi posvečen. Med svojimi Preločani je novo mašo pel 12. julija 1970.

Potem se je vrnil v Rim, na doktorski študij.

Lojze je prišel v stik z Grkokatoliško cerkvijo, torej cerkvijo vzhodnega obreda, že pri salezijancih v Križevcih. Med doktorskim študijem v Rimu pa je zaprosil za spremembo zahodnega obredja v vzhodni obred. Že med študijem v Rimu se je po spletu okoliščin naučil tudi ukrajinščine in tako mu je bila leta 1971 dodeljena posebna naloga: verska oskrba ukrajinskih katoliških izseljencev v Ameriki, v Chicagu.

V tamkajšnji ukrajinski katoliški župniji je bil do 1982, potem je naslednjih 10 let služboval drugod po ZDA (Omaha, Bellevue ...), leta 1992 pa se je spet vrnil v Chicago, v župnijo, kjer je bil že prej.

Lojze Kovačev - zdaj Ivan A. Krotec - je med svojimi Ukrajinci zelo priljubljen. Njegova cerkev je posvečena sv. Vladimirju in Olgi in je bila zgrajena 1973. Njegova župnija ima poseben status, saj velja za nosilca verskega in posvetnega življenja tamkajšnje ukrajinske skupnosti, veliko pomagajo tudi grkokatoličanom v matični domovini Ukrajini.

Lojze ima naziv naslovni opat, prošt, postopno je pridobil tudi posebne častne znake: naprsni križ, potem mitro, nato še palico. Prilagamo nekaj fotografij in nekaj linkov.

Ana Starešinič (24. 2. 2013)

P. S.: Povzeto po daljšem intervjuju, ki sem ga opravila z  Alojzijem Krotcem 15. maja 2007, ko je bil na obisku na Preloki.

http://www.youtube.com/watch?v=_SVJ6YwJdMY

http://www.youtube.com/watch?v=j8PYHhjjQCI

http://www.youtube.com/watch?v=CTYMlI8ATmY

01.jpg02.jpg03.jpg
04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka