KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
Pastirčki iz leta 1941

Ste pomislili, ko ste kliknili na to obvestilo, da smo na Preloki našli kake stare figurice pastirčkov z ovčkami, ki so pred več kot 70 leti krasili božične jaslice? Ne, ne, gre za prave pastirčke z ovčkami iz leta 1941!

Pri nastajanju tega obvestila je šlo, lahko rečemo, za širše mednarodno sodelovanje, in sicer švedsko-slovensko-kanadsko sodelovanje. Prva poteza je prišla iz Švedske, ko nam je družina Čoholič poslala to skenirano fotografijo iz svoje zbirke.

Na njej smo najprej (in brez problemov) prepoznali desnega pastitrčka z ovčko - Iveta Račekarkinega. Z malo poizvedovanja pa smo z gotovostjo identificirali tudi druga dva pastirča z ovčkama: Mirko Kovačev in Ane Petehova. Mirka Kovačevega mnogi ne poznate, ker je mlad umrl: zaposlil se je na Ljubljanskih železnicah v Ljubljani in umrl v železniški nesreči leta 1954. Ane Petehova, pozneje poročena z Jožetom Simčičem - Faričevim, danes živi v Kitcheneru v Kanadi (o Faričevih iz Kitchenera smo na preloka.si že pisali: https://www.preloka.si/content/view/459/2/).

Kdo pa je fantek na vrhu? Domnevali smo, da je to Jože Bertov, ampak z gotovostjo tega ni mogel potrditi nihče na Preloki. Zato smo se po pomoč obrnili na osebo, ki nam je zdaj še edina verodostojno lahko kaj povedala o sliki: na Ano Simčič iz Kitchenera. 

No, z njeno pomočjo je zdaj o tej sliki jasno vse, no, skoraj vse.  Potrdila nam je, da je deček na vrhu res Jože Bertov. Ve tudi, da je to bilo slikano Za cestom (naprej od Rupe). Le glede fotografa ni sigurna. Možno je, da jih je slikal Ciril iz Sečjega sela pri Vinici. Možno pa je tudi, da jih je slikal Slavko Kovačev (kasneje je živel in delal v Sežani).

In kot še doda Ana Simčič: "Kaj se sakaj svetiš i vidiš, kada gledaš stare slike!"

pastircki.jpg
Pastirčki iz leta 1941, arhiv družine Čoholič

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka