KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
"Preloška mladina leta 1970" - nadaljevanje

No, to so v prejšnjem obvestilu napovedana preloška dekleta leta 1970: Ane Račekarkina, Lojzka Mežnarova, Ane Peričeva, Ane Pintarova, Slavka Gradanova, Marica Pintarova in Ane Frankovičeva. Z njimi sta teta Angela Iz kovašnice in "glavni junak" tistega dne, nedelje, 12. julija 1970: novomašnik Alojzij Krotec (po domače Lojze Kovačev). Tudi te osebe na sliki, posneti na Kovačevem vrtu, imajo na prsih svatovske kitice, seveda bele barve.

Kot rečeno, je preloška mladina ob tej novi maši odigrala izredno pomembno vlogo: pripravila je prizorišče za novo mašo na prostem (na farovškem vrtu smo postavili oltar sredi brezovega gaja, slavoloke ob poti ...) in vse potrebno za slovesno gostijo pri Kovačevih, na kateri smo potem stregli jedačo in pijačo. Za sprejem novomašnika v soboto zvečer, 11. julija, - prišel je naravnost iz Rima - smo pripravili in izvedli slavnostno akademijo v naši cerkvi, ki je zelo lepo uspela.Zelo lepo je uspela tudi sama nova maša: ob prelepem vremenu, sredi prostranih razgledov, ob ogromni množici ljudi.

Gonilna sila vseh priprav na novo mašo, glavni organizator in motivator mladine in Preločanov na sploh in gotovo daleč najbolj zaslužen za to, da je vse teklo gladko in da je bila Lojzetova nova maša nadvse slovesna in veličastna, pa je bil bogoslovec Stanko z Rakovnika v Ljubljani, takrat še študent na Teološki fakulteti, danes pa znan kot monsinjor Stanislav Hočevar, beograjski nadškof in metropolit (https://www.preloka.si/arhiv/content/view/514/2/).

Ta fotografija je iz obsežne zbirke družine Čoholič iz Švedske. Njen avtor pa je Ivan Mušič, uradni fotograf celotne nove maše. (A. S.)

1970.jpg

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka