KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
30.09.2012 ob 15.00 na TVS 1 film Na svoji zemlji, tudi s Stanetom Starešiničem

Pred približno letom dni smo eno od obvestil na www.preloka.si posvetili 90. obletnici rojstva našega rojaka, slovenskega gledališkega igralca Staneta Starešiniča, ki velja tudi za prvega poklicnega igralca iz Bele krajine (gl. https://www.preloka.si/content/view/433/2/).

V tistem obvestilu smo med drugim zapisali: ... Nastopil je tudi v prvem slovenskem celovečernem igranem zvočnem filmu Na svoji zemlji (1948, režiser F. Štiglic).

Zdaj pa vas obveščamo, da si bomo ta film, ki pravzaprav pomeni rojstvo slovenskega filma, lahko ponovno ogledali na TV-zaslonih.

Gre za vojni film, posnet še v črno-beli tehniki. Zgodba se dogaja v tipični primorski vasici (v Baški grapi) v zadnjih dveh letih 2. sv. vojne. Film je več kot odličen, sploh glede na takratno opremo in pogoje snemanja, in vsebuje nekaj zares presunljivih, nepozabnih prizorov, ki sodijo v anale slovenskega filma.

Ko je film leta 1948 prišel v naše kinematografe, si ga je že isto leto ogledalo 154 tisoč ljudi in je kot za šalo pometel z vso takratno tujo konkurenco. V nekaj letih po premieri pa ga je videlo že pol milijona Slovencev (za primerjavo – to je več od Titanika).

Na svoji zemlji je vsekakor velik, prelomen in pomemben film. V njem nastopajo številni naturščiki in slovenski gledališki igralci. Za vse pa je bil to prvi nastop na filmskem platnu, kar se jim tudi nekoliko pozna pri igri.

Naš Stane Starešinič ima sicer bolj epizodno, a izredno simpatično vlogo. Igra partizana Dragiča, ki se v filmu pojavi že v osmi minuti, a ga »Nemci« žal kmalu potem »ubijejo«.

Za tiste, ki si filma ne boste mogli ogledati, prilagamo link s prvimi 10 minutami filma. Kot rečeno, se Stane pojavi na osmi minuti.   (A. S., 29. 9. 2012)

http://www.slovid.com/na+svoji+zemlji+1948/99267/video

 

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka