KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
3.11.2011: Mineva natanko 90 let od rojstva Staneta Starešiniča

V teh dneh, ko se spominjamo naših rajnih, je prav, da se spomnimo tudi našega rojaka Staneta Starešiniča, ki ga žal ni več med nami že 17 let, rodil pa se je pred natanko 90 leti, 3. novembra 1921.

Prilagamo nekaj bistvenih poudarkov iz njegovega življenja in dela in nekaj fotografij iz ene od njegovih zadnjih predstav - monodrame Široka usta (premiera 1987), s katero je zadnjič nastopil na preloškem odru. Te fotografije so nam pred kratkim prijazno odstopili v Stalnem slovenskem gledališču v Trstu.

(Gradivo zbrala in zapisala Ana Starešinič)

Stane Starešinič (1921 – 1994)

Slovenski gledališki igralec Stane Starešinič je bil po rodu Preločan, Belokranjec, in Preločan in Belokranjec je v srcu ostal vse življenje.

Njegova igralska pot se je začela že pred 2. svetovno vojno v amaterski gledališki skupini na Preloki in nadaljevala v partizanskem gledališču v Črnomlju.

Takoj po vojni se je vpisal na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani (ustanovljena leta 1946) in je bil tudi njen prvi diplomant (rad se je pohvalil, da njegova diploma iz leta 1951 nosi številko 1).  Stane Starešinič velja za prvega poklicnega igralca iz Bele krajine.

Že ves čas študija je igral v ljubljanski Drami, nastopil pa je tudi v prvem slovenskem celovečernem igranem zvočnem filmu Na svoji zemlji (1948, režiser F. Štiglic).

Leta 1951 je odšel v Trst, kjer je postal in ostal član tamkajšnjega slovenskega gledališča do upokojitve leta 1982 oziroma njegov sodelavec vse do smrti.

V sezoni 1964/65 se je študijsko izpopolnjeval v Pragi.

Po igranju mladostnih junakov in ljubimcev na začetku svoje poklicne poti se je razvil v nosilca karakternih in komičnih vlog, ki jih je oblikoval s prefinjeno uglajenostjo.

Med drugim je bil Pravdač v Celjskih grofih, Matiček v Linhartovi mojstrovini, Jerman v Cankarjevih Hlapcih, Kowalski v Tramvaju poželenja … Bil je kar trikratni Romeo: prvič v mariborski Drami, drugič v Trstu in tretjič kot gost v ljubljanski Drami. In seveda Hamlet v Trstu v sezoni 1961/62 in Hamlet v naslednji sezoni v Karlovcu (za to vlogo je prejel celo najpomembnejšo hrvaško gledališko nagrado).

Več kot 200 različnih vlogah je oblikoval, bodisi v tržaškem gledališču ali v Drami SNG Ljubljana in Maribor, v Prešernovem gledališču v Kranju, v Hrvatskem narodnem kazalištu Karlovac, v gledališču Gavella v Zagrebu ali v koprski Loži, katere soustanovitelj je bil.

Ne le na odrskih deskah, izkazal se je tudi v filmih, radijskih igrah, na televiziji.

Vse življenje pa se je rad vračal v svojo Belo krajino, na Preloko, ki jo je neizmerno ljubil in kjer ima velike zasluge za razcvet naše folklorne skupine in za gledališki utrip kraja.

stane-staresinic.jpg

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka