KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
28. junija 2009 bomo "pregazili" šengen; navodila in zemljevid

V nedeljo, 28. junija 2009, bo v obkolpski vasi Prilišće na hrvaški strani (vis-a-vis Preloke) veliko slavje ob 200-letnici lujzijane. Cesto lujzijana so od Reke do Netretića gradili od 1803 do 1809 in zaradi zelo kakovostne gradnje je dolga leta veljala za evropsko lepotico. Ena od najmodernejših cest v tistem času je tudi za kraje na naši strani Kolpe pomenila gospodarski napredek, hitrejši razvoj, nov način življenja.

Prilišćani so v etnografsko-folklorno prireditev ob 200-letnici lujzijane (folklorni nastopi, gledališke točke, povorka kočij s konjsko vprego, strokovni posvet o pomenu lujzijane, velika razstava …) pritegnili tako rekoč vse kraje ob njej, kot predstavnike slovenske strani Kolpe pa so povabili Preločane oz. naš KUD in folklorno skupino.

Ker KUD Lepa Anka Preloka posveča veliko pozornosti ohranjanju naše etnološke dediščine in oživljanju starih ljudskih običajev in navad, bomo na ono stran Kolpe odšli tako kot nekoč in tam kot nekoč, ko še ni bilo mostu v Žuničih in še manj kake schengenske meje: "na gaz" čez plitvino pod Preloko, seveda v narodnih nošah. Tako, kot so naši ljudje nekoč hodili na žegnanje k sv. Magdaleni, na sejem v Karlovec, tudi proti Delnicam in Reki, na prelo, veselico, po snaho … ali z vozom na žago v Prilišće, na prvi »dreš« v okolici (mlatilnica) … skratka po opravkih in k prijateljem.

Ob prijazni podpori slovenskih varnostnih organov bo torej v nedeljo, 28. junija, med 12. in 14. uro na schengenski meji na Kolpi pod Preloko vzpostavljen začasni mejni prehod. S tem etnološko gotovo zanimivim in slikovitim prečkanjem meje želimo dokazati, da tudi če so politiki z obeh strani še tako skregani, ljudje nismo.

Lokacija prehoda:
Škavurinski breg (pod preloškim zaselkom Škavurini)
plitvina tik pod jezom/slapom
vstopna točka s koordinatama y = 528156, x = 36238.

Dostop do lokacije:

varianta A: dostop iz zaselka Škavurini:
po cesti Žuniči – Preloka, 500 m od odcepa za Paunoviče je odcep (dober kolovoz) na levo za Škavurine; po tem kolovozu z avtom 400 m do dveh hiš (Škavurini), naprej pa peš (ali s terencem) 800 m do Škavurinskega slapa.

varianta B: dostop iz zaselka Vidine:
po cesti Preloka – Zilje, 750 m po tabli Preloka asfaltiran odcep na levo za Dolnjo Preloko, skozi zaselek Vidine, pri zadnji vidinski hiši je konec asfalta. Od tod naprej je do škavurinskega slapa 1200 m (dober kolovoz čisto do slapa, le grmovje ob poti bi lahko kaj popraskalo barvo na avtu).

Ana Starešinič

kavurinski_slap_foto_v._gerdun.jpgplitvina_foto_v._gerdun.jpg

Foto: Viktor Gerdun

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka