KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
Preločani na spletnih straneh radia Odeon in v arhivih Stanislava Klepca

Pravijo, da če te danes ni na internetu, je isto, kot da te ni. A kot vse reči na tem svetu ima tudi internet svojo dobro in slabo stran. Po eni strani je neskončen vir informacij, presenetljivo prodornih razmišljanj, komentarjev ..., po drugi strani pa ustvarja utvaro, da smo vsi strokovnjaki za vse, zgrožen si nad površnimi, tudi nerazumno nesramnimi vrednostnimi sodbami, ki so jih sposobni spraviti na internet nekateri anonimni komentatorji. Vse tisto, česar si nikoli ne bi upali povedati javno in na glas, si upajo zapisati v ta neotipljivi virtualni prostor in užaliti kogarkoli v resničnem življenju.

Vendar je moj tokratni namen pisati o razlogih, zaradi katerih je surfanje užitek, konkretneje, opozoriti na zanimivo novost na spletnih straneh belokranjskega radia Odeon (www.radio-odeon.com). To je Odeonova nova možnost Objavi video (zavihek KLIK na prvi strani desno zgoraj).

Doslej je tam objavljenih devet video posnetkov in kar trije od devetih zadevajo Preločane. Dva (Mladinski cerkveni zbor Preloka ter Beneški fantje in preloški tamburaši) sta bila posneta pred kratkim, neprecenljive vrednosti za Preloko pa je video Jurjevanje, 1965. Dolg je 1 minuto in 8 sekund in je v celoti podložen s tamburanjem Preločanov (kolo Ivanič), od 5. do 18. sekunde pa Preločani tudi plešejo (Šrotiš, Carska kasa, Svatbeno kolo).

Avtor posnetkov jurjevanja iz leta 1965 je Stanislav Klepec. Stanetov arhiv jurjevanj je sploh eden od najpopolnejših arhivov tega folklornega festivala, ki se je začel leta 1964.

Pred nekaj dnevi pa je Stane posebej za našo spletno stran še malo odškrnil vrata tega svojega arhiva, kaj arhiva - prave zakladnice, in sicer z dvema svojima fotografijama preloških folkloristov, ki ju je posnel na prvem jurjevanju, torej 1964, ter zanimivim komentiranjem obeh fotografij.

Jurjevanje leta 1964 je bilo 6. in 7. junija, Preločani so nastopili drugi dan. Na obeh fotografijah je videti veliko fotografov (kakih 30 jih je bilo, podatek se je ohranil, ker so vsi morali imeti posebne dovolilnice, tudi Stane), zlasti na prvi fotografiji pa je lepo videti tudi snemalca RTV Beograd, ki je oba dneva snemal za Filmske novosti (njegov film hranijo v arhivu v Beogradu in na RTV Slovenija; prav po zaslugi tolikšne medijske pokritosti jurjevanja je bilo naslednje leto še dvakrat več ljudi - podatek je dokaj zanesljiv, saj se je na jurjevanjih sprva pobirala vstopnina). Svoj nastop so Preločani končali s Svatbenim kolom (druga fotografija, ne spreglejte tudi fotografovega izredno posrečenega izreza!), ki je bilo za občinstvo tisto leto prava atrakcija, saj ga je večina videla prvič. Tudi Stane. Po njegovih besedah so "vrtavko", kot ji sam pravi, kasneje začele prevzemati še druge folklorne skupine, prvi pa so začeli z njo zaključevati svoj nastop po preloškem zgledu nekaj let pozneje Metličani.

1-lepa-anka.jpg2-svatbeno-kolo.jpg

In še ena s Preloko povezana zanimivost z druge fotografije, to pa je nenavaden objekt, ki ga vidimo v ozadju. Odbor, ki je pripravljal prvo jurjevanje (tudi Stane je bil v njem), je namreč želel nekako "popestriti" prireditveni prostor. Šele leta kasneje so se spomnili tam postaviti s slamo krito hiško, za prvo jurjevanje pa so iz črnomaljskega kulturnega doma z vprežnim vozom pripeljali v jurjevanjsko drago kuliso, ki je dve leti prej služila v drami Hamlet, s katero je v Črnomlju gostovalo tržaško gledališče  in v kateri je glavno vlogo igral Preločan Stane Starešinič. Predstava je bila 4. junija 1962, in to na prostem - na jasi za kulturnim domom. Številno občinstvo (250 gledalcev), sedeče na deskah, podloženih s kamni, ali stoje na bregu prizorišča, je bučno pozdravilo tega prvega poklicnega igralca iz Bele krajine.

Stane Klepec ve tudi povedati, da je bila ta kulisa še do pred nekaj let pod odrom v kulturnem domu v Črnomlju. Zdaj je uničena.

Zelo veseli bi bili, če bi nam Stane še kdaj dovolil pokukati v svojo zakladnico podatkov, fotografij in posnetkov, ne samo s kulturnega, ampak tudi s številnih drugih področij. Morda tudi v jamarski arhiv, ki je sicer njegov najobsežnejši arhiv, kraških jam v okolici Preloki in najbrž skrivnosti v njih pa je tudi kar nekaj.  (Ana Starešinič)

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819057

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka