KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
Pismo iz Danske

Posebej za našo spletno stran se nam je oglasila Nina Marinšek, ki smo jo spoznali v prejšnjem obvestilu: http://www.preloka.si/content/view/586/1/. Nina je sicer iz Kamnika, študira pa v Aarhusu na Danskem v okviru študijske izmenjave. Skupaj s Sašem Balkovcem, ki študira v Novem mestu, sta izdelala projekt na temo konkurenčnih prednosti Vzhodne Evrope, razpete med Zahodno Evropo in Daljni vzhod. Ta projekt sta prijavila na mednarodno tekmovanje Challenge Future in zdaj sta že uvrščena v polfinale.

Ninino pismo objavljamo v celoti. Predvsem v spodbudo še drugim.

Slovenija ima veliko ambicioznih, nadarjenih in razgledanih študentov, ki pa pogosto obtičijo za vrati in stenami svoje domače univerze, nezavedajoč se, koliko možnosti jim je dejansko odprtih za pridobivanje novih izkušenj, razvijanje novih idej, osebnosti in nadaljnje kariere v tujini. Pogled mnogih mladih in perspektivnih študentov ne seže širše od domačih meja in tako ne vidijo priložnosti, ki jih danes, v času evropske integracije in globalizacije, ponujajo različne tuje izobraževalne ustanove, mednarodne institucije ter podjetja.

Na eni strani verjetno še vedno velja stereotip, da je ponudb za delo v tujini malo, da smo premajhni za socializacijo na tujem trgu, da je šolanje drago in nedostopno, ločitev od svojcev in prijateljev pa težka. Na drugi strani pa so študenti slabo obveščeni o vseh priložnostih, ki jih čakajo v tujini. Vendar je le-teh ogromno, potrebno je zbrati pogum, jih poiskati, se prijaviti in z izzivom soočiti.

Razne mednarodne institucije, podjetja in izobraževalne ustanove ponujajo razpise za različna pripravništva, tako na regionalni, evropski ravni kot tudi globalni, svetovni. Študij oz. pripravništva lahko trajajo od nekaj dni do tudi več mesecev, morda celo let in so tako plačana kot neplačana. Prav tako ni malo oglasov, ki ponujajo službo mladim diplomantom, ta pa je v tujini pogosto bolje plačana. Tuje univerze objavljajo veliko razpisov za različne štipendije in jezikovne tečaje, saj si želijo pridobiti inteligentne študente, in jih pri tem finančno podpirajo. Ena izmed študentom dostopnejših štipendij je na primer "Erasmus", s katerim Evropska unija spodbuja mobilnost mladih.

Tisti študentje, ki ne morejo oz. niso pripravljeni oditi v tujino, lahko kljub temu sodelujejo na različnih mednarodnih natečajih in projektih, na katerih lahko predstavimo svoje ideje in talente. Nagrade so pogosto mamljive in denarno visoke, izkušnja, ki jo s tem dobimo, pa nepogrešljiva za celo življenje.

Zatorej svetujem vsem študentom, da odprete svoje oči, napnete ušesa in zberete pogum ter pogledate širše in si tako zagotovite nepozabne izkušnje in doživetja. Danes, ko svet postaja vse manjši, mobilnost med nami pa vse večja, nam vsaka mednarodna izkušnja in referenca lahko pomaga pri nadaljnji poklicni karieri in nam ponuja večje možnosti pri iskanju zaposlitve. Poleg tega dobimo veliko izkušenj z delom v medkulturnem okolju, izboljšamo naše jezikovne spretnosti terpridobimo veliko mednarodnih prijateljev in znancev.

S tem, ko odidemo od doma, pa tudi osebnostno odrastemo, postanemo veliko bolj samostojni, samozavestni in neodvisni. Ko bomo izgubljeni v tujem mestu, med tujimi ljudmi, nam bo to pomagalo najti samega sebe. Zapustiti družino in prijatelje včasih res ni najlažje, vendar pa nam danes sodobna tehnologija, računalniški programi ter socialna omrežja močno olajšajo zadevo, saj nam omogočajo pogoste in poceni stike z našimi ljubljenimi. Poleg tega so, zaradi napredne tehnologije transporta ter vse boljših in cenejših (študentom dostopnejših) prometnih povezav, razdalje med nami vse krajše.

Vsem tistim, ki si želite pridobiti vsaj nekaj mednarodnih izkušenj, svetujem, da spremljate spletne strani mednarodnih institucij, strani kariernih podjetij na socialnih omrežjih ter da prebirate e-pošto profesorjev in drugih informatorjev. Nemalokrat bo vaša prva prošnja zavrnjena, zato je pomembno, da ne obupamo in da zaupamo vase. Dobra volja, optimizem in vztrajnost so še kako pomembni.

Včasih sama štipendija oz plačilo, ki ga ponudi neka institucija, ne bo dovolj za preživetje, zato moramo pogosto tudi sami prispevati kak evro. Vendar je izkušnja, ki jo pri tem dobimo, vredna veliko več kot pa cena, ki jo plačamo. Potovanja so konec koncev edina stvar, ki jo kupimo in nas pri tem obogati.

Primer lahko ponazorim na lastni izkušnji. Kot študentka mednarodnih odnosov sem se odločil za enoletno študijsko izmenjavo na Danskem, ko sem s pomočjo e-mail informatorja odkrila razpis za mednarodno tekmovanje, ki ga je razpisalo podjetje AT Kearny, z naslovom Challenge Future, na projektno temo The future of work. Prek računalnika sem našla svojega projektnega partnerja Saša Balkovca, s katerim sva potem prek skypa ves čas izmenjavala svoje ideje ter z najinim projektom na temo The future of work prišla v polfinale, med 28 najboljših skupin na svetu.

Z delom sedaj nadaljujeva in polna optimizma zaupava vase ter stremiva proti finalu.

Nina Marinšek
Aarhus, 11.4.2013

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka