Domov
KUD Lepa Anka
Preloka
Prireditve
PrelokaGasilciŽupnija sv. TrojicaTurizemKje smo?
Gasilci Kontakt  
www.preloka.si www.preloka.si
 

Janko Radovič - Sravni je bil dolgoletni orodjar (gospodar) društva. Kot vedo povedati Preločani, dober gospodar. Gasilsko premoženje, denimo posode z bencinom, mu je med 2. svetovno vojno vojno uspelo očuvati, da jim ga ne bi vzeli, tako da ga je zakopal nekje na Krtinjku.

Ob 70-letnici našega gasilskega društva je v GASILCU izšel članek z naslovom »Dan gasilcev občine Črnomelj«, kjer je omenjeno, da je letos (2005) priznanje NAJBOLJŠA ENOTA prijela mladinska enota PGD Preloka, za dosežene tekmovalne rezultate v letu 2004 in 2005, kakor tudi v zahvalo za sistematsko delo z mladino, ki je lahko vzor tudi ostalim v GZ Črnomelj.

Članek je napisal Anton Planinc

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1935 in je ob ustanovitvi spadalo pod gasilsko župo sreza Črnomelj, katere starešina je bil takrat Alojzij Šetina, tajnik pa Emil Košuta. Prvi predsednik društva je bil Jure Požek. Leta 1937 je društvo štelo 26 članov.

PGD Preloka je bilo pod gasilsko župo sreza Črnomelj vse do leta 1945, ko je bila ustanovljena okrajna gasilska zveza Črnomelj, ta se je leta 1955 preimenovala v občinsko gasilsko zvezo in 1995 v gasilsko zvezo Črnomelj, pod katero spada naše društvo še danes. PGD Preloka danes šteje okrog sto članov.

Prostovoljno gasilsko društvo Preloka
www.preloka.si Preloka 17
8344 Vinica

www.preloka.si Predsednik društva
Janez Radovič, tel. 051 307594

  Klic v sili
112
 www.preloka.si
 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka